Skip to main content

Farfalle w sosie z gorgonzolą

(Włochy)

Składniki:

  • 500 g makaronu farfalle (kokardki)
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g sera pleśniowego gorgonzola
  • 100 g serka mascarpone
  • świeżo zmielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Włoski, pochodzący z Lombardii ser pleśniowy gorgonzola występuje w dwóch odmianach: piccante oraz dolce. Ta pierwsza ma bardziej intensywny, ostrzejszy smak, do gotowania lepiej nadaje się kremowa i łagodniejsza wersja dolce.

W rondlu zagotować wino i trzymać tak długo na ogniu, aż trzy czwarte płynu odparuje. Zmniejszyć ogień, dodać oba sery, mieszając zagotować i trzymać na małym ogniu ok. 2 min., aż całość zyska jednolitą, kremową konsystencję. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać z ugotowanym al dente makaronem, podawać.

Potrawy z ryżu i makaronu

Farfalle w sosie z gorgonzolą

(Włochy)

Najnowsze odcinki