en

Karp gotowany w piwie

Składniki

1 karp
łyżka masła
2 cebule
2 pietruszki
2 marchewki
2 łyżeczki miodu
butelka jasnego piwa
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Sprawionego i umytego karpia podzielić na dzwonka, posolić, włożyć do płaskiego, szerokiego rondla wysmarowanego masłem. Dodać pokrojone jarzyny, rozpuszczony w odrobinie wody miód, posolić popieprzyć, zalać piwem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na silnym ogniu ok. 5 min., zmniejszyć ogień i delikatnie gotować ok. 10-15 min. Kawałki ryby wyłożyć na półmisek, polać przecedzonym wywarem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS