ma
Nadrenia-Palatynat słynie zwłaszcza z dwóch rodzajów upraw: ziemniaków oraz winorośli. Mariaż tych dwóch składników pozwala uzyskać lokalne danie – eintopf z soczewicy i ziemniaków. Co ważne, nie jest to zupa, więc należy podlewać tę potrawę płynami dość ostrożnie.
W garnku rozgrzać odrobinę masła, dodać boczek pokrojony w drobną kostkę oraz posiekane szalotki i por. Smażyć do zeszklenia pora i cebulki, następnie wlać białe wino. Zagotować, dodać opłukaną wcześniej soczewicę, podlać bulionem. Gotować 15-20 minut, aż soczewica wchłonie prawie cały płyn. W razie potrzeby dolewać wody. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i seler, gotować pod przykryciem 20-30 minut aż do wchłonięcia wody i zmięknięcia soczewicy i warzyw. Na wierzch położyć kilka plastrów wyjętej z lodówki metki, zaczekać 2-3 minuty aż ta nabierze temperatury. Eintopf podawać z plastrami metki i ze szczypiorkiem.
ma