Skip to main content

Ryż smażony z ananasem

(Tajlandia)

Składniki:

  • 200 g ryżu jaśminowego, ugotowanego wcześniej (najlepiej na parze)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • 2 duże plastry świeżego ananasa
  • 1 łyżka rodzynek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • świeżo mielony biały pieprz
  • 1 pęczek zielonej cebulki (dymki)
  • połówka wydrążonego ananasa
img

Przygotowanie

Bardzo prosty tajski przepis, będący tak naprawdę formą wykorzystania ryżu, który pozostał z dnia poprzedniego, a w Tajlandii ryż gotuje się codziennie. Oryginalna wersja zawiera jeszcze szynkę pokrojoną w kosteczkę, którą wrzuca się na patelnię razem z cebulą i marchewką, wszakże jej użycie pozostawiam do Państwa uznania. Konieczne jest użycie sporej ilości białego pieprzu, by przełamać słodycz płynącą z ananasa, rodzynek i cukru.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekany czosnek, lekko rumienimy. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę marchewkę i cebulę, po minucie tak samo pokrojonego ananasa i rodzynki, mieszając smażymy jeszcze minutę, słodzimy i solimy do smaku. Dodajemy ryż, rozgniatamy widelcem ewentualne grudki, dodajemy posiekaną dymkę, smażymy całość ok. 2 minut, doprawiamy do smaku białym pieprzem.

Potrawy z ryżu i makaronu

Ryż smażony z ananasem

(Tajlandia)

Najnowsze odcinki