Skip to main content

Tagliatelle z sosem z prawdziwków

(Włochy)

Składniki:

  • 500 g makaronu tagliatelle (wstążki)
  • 300 g świeżych prawdziwków (poza sezonem mrożonych)
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów pelati z puszki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeżo starty parmezan do posypania
img

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną oliwę, szklimy ją, dodajemy posiekany czosnek, dusimy kilka minut, dodajemy pomidory i oczyszczone, pokrojone w plastry grzyby, podlewamy czerwonym winem i dusimy na małym ogniu ok. 40 min., dodając pod koniec drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W osolonym wrzątku gotujemy al dente makaron, odcedzony mieszamy z sosem, podajemy z parmezanem do posypania.

Potrawy z ryżu i makaronu

Tagliatelle z sosem z prawdziwków

(Włochy)

Najnowsze odcinki