Filety z łososia ze skórą lepiej sprawdzają się na ruszcie, bowiem nie rozpadają się tak łatwo w trakcie pieczenia. Pieczenie rozpoczynamy zawsze od strony ze skórą właśnie, po przewróceniu na drugą stronę rybę już tylko dopiekamy przez chwilkę. Łosoś będzie znacznie smaczniejszy, gdy w środku pozostanie wilgotny i różowy, zatem nie należy go przepiekać.
Przygotowanie
Łososia oprószamy solą i pierzem, smarujemy olejem, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Cytryny obieramy, pozbawiając je zupełnie białej skórki, kroimy w cieniutkie plasterki, zbierając wyciekający sok do miski. Dokładamy do miski cukier puder, mieszamy aż się rozpuści dodając oliwę, plasterki cytryn, odcedzone z zalewy kapary, posiekaną natkę, przekrojoną wzdłuż na pół, pozbawioną pestek i posiekaną w paseczki papryczkę chili, dokładnie mieszamy, soląc do smaku. Rybę pieczemy na ruszcie z obu stron, poczynając od tej ze skórą, rumianą zdejmujemy, polewamy salsą i podajemy.