Skip to main content

Ryba pieczona w soli

(Jordania)

Składniki:

  • 1 okoń morski (Arosah)
  • Marynata:
  • pieprz
  • kumin (kmin rzymski)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • Skorupa solna:
  • Sól morska grubo mielona
  • Sól orska drobna
  • Sól morska z dodatkiem węgla
  • Białka z 3 jaj
  • Świeży koperek
img

Przygotowanie

Marynowanie ryby
Rybę ponacinać w 3-4 miejscach, natrzeć z każdej strony pieprzem i kuminem, a następie zalać oliwą.

  • 1Łączymy trzy rodzaje soli z poszatkowanym koperkiem i delikatnie mieszamy z ubitą na sztywną pianą z białek jaj.
  • 21/3 masy solnej nakładamy na papier do pieczenia, kładziemy na nią rybę, resztą masy solnej okładamy rybę.
  • 3pieczemy 30-40 min w temperaturze ?
  • 4Ryba jest niezwykle soczysta, czuć delikatnie kmin i oliwę. Ryba jest wyborna.
Ryby i owoce morza

Ryba pieczona w soli

(Jordania)

Najnowsze odcinki