Skip to main content

Pory z jajkiem w sosie winegret

Wielkanoc

Składniki:

  • 6 porów
  • sól
  • 3-4 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy typu Dijon (lub inna, ostra))
  • 200 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
img

Przygotowanie

Pory są niebywałym, wciąż niedocenianym u nas warzywem. Poniższe, wywodzące się z kuchni francuskiej danie, jest wspaniałą alternatywą dla mięsiwa, którym zastawione są suty wielkanocne stoły.

Odkroić zielone części poru, części białe delikatnie naciąć wzdłuż tak, by się nie rozpadły i dokładnie opłukać pod wodą. Gotować ja na parze ok. 20 min. W międzyczasie przyrządzić sos winegret: do miski wlać ocet winny, dodać łyżeczkę soli i rozpuścić ją w płynie. Dodać musztardę typu Dijon, rozmieszać i ciągle mieszając wlewać oliwę do uzyskania emulsji. Ugotować jajka na twardo, uważając by ich nie przegotować. Pory ugotowane na parze delikatnie, by się nie rozpadły, ułożyć na półmisku tak nacięciami w górę. Polać je obficie sosem, popieprzyć, następnie zaś zetrzeć na nie jajka ugotowane na twardo.

Zimne i ciepłe przystawki

Pory z jajkiem w sosie winegret

Wielkanoc

Najnowsze odcinki