Skip to main content

Caldo de pescado z sofrito – pomidorowa zupa rybna

(Teneryfa)

Składniki:

  • 250 g ziemniaków
  • 400 g morskiej białej ryby o dość zwartym mięsie
  • 5 ząbków czosnku
  • płaska łyżka słodkiej papryki wędoznej
  • mała łyżeczka szafranu
  • pęczek natki kolendry
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Sofrito:
  • 1 duża ceubla
  • 1 papryka zielona lub innego koloru
  • 4 pomidory
img

Przygotowanie

Do garnka dodać ziemniaki przekrojone na pół. Przed dodaniem do potrawy szafran zalać odrobiną gorącej wody spod ziemniaków. W międzyczasie posiekać czosnek, dodać do gotujących się ziemniaków wraz z szafranem i papryką wędzoną. Gotować aż do ugotowania się ziemniaków. Rybę pokroić na kawałki odpowiednie do jedzenia łyżką, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać dużą ilość oliwy i usmażyć kawałki ryby na dużym ogniu. Zdjąć je łyżką cedzakową, oliwę wykorzystać do przygotowania sofrito.

Sofrito
Cebulę i paprykę pokroić w paski i smażyć kilka minut na oliwie pozostałej po smażeniu ryby. Obrać pomidory ze skórki, odciąć stwardniałą część i łyżką wyjąć pestki. Tak filetowane pomidory dodać do sofrito, smażyć kilka minut na patelni aż wszystko zmięknie.

Sofrito i posiekaną natkę pietruszki dodać do wywaru, gotować dwie-trzy minuty. Następnie dodać rybę, gotować kilka minut tak, by ryba się nie rozpadła. Zupę doprawić do smaku pieprzem i solą, podawać gorącą.

ZupyRyby i owoce morza

Caldo de pescado z sofrito – pomidorowa zupa rybna

(Teneryfa)

Najnowsze odcinki