Skip to main content

Krem z bobu z rzeżuchą

(Wielkanoc, Hiszpania)

Składniki:

  • 500 g bobu (świeżego lub mrożonego)
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 liście laurowe
  • kilkanaście ziaren kolendry
  • 1 główka młodego czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • rzeżucha
img

Przygotowanie

Z jarzyn, liści laurowych i ziaren kolendry ugotować wywar, posolić, przecedzić. Bób ugotować, obrać z łupin, dodać razem z obranym czosnkiem i kminem, gotować ok. 15 min.; zmiksować, dolać większość śmietanki, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostałą śmietankę ubić, podawać, ozdabiając każdą porcję kleksem ubitej śmietanki i listkami rzeżuchy.

Zupy

Krem z bobu z rzeżuchą

(Wielkanoc, Hiszpania)

Najnowsze odcinki