Skip to main content

Węgierska zupa z bażanta

Składniki:

  • 1 bażant
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler korzeniowy (niezbyt wielki)
  • 2 liście laurowe (najlepiej świeże, gdzieniegdzie można takowe kupić w dużych paczkach, wystarczy zamrozić)
  • kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Skruszałego, sprawionego bażanta przekroić na pół, nasolić, włożyć do garnka, zalać wodą, by przykryła mięso, zagotować, odszumować, dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach i ziele angielskie, gotować na małym ogniu jak rosół, aż mięso będzie idealnie miękkie. Wyjąć mięso, oddzielić mięso od kości i pokroić w kostkę, wywar przecedzić. Obrane jarzyny pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać masło, dodać jarzyny, zrumienić je. Dodać mąkę, mieszając zrobić lekko rumianą zasmażkę, wlać nieco przestudzonego wywaru, dokładnie rozmieszać, by nie było grudek z mąki, płynną zasmażkę wlać do garnka z resztą wywaru, dodać mięso, zagotować, trzymać na małym ogniu, aż jarzyny zmiękną, doprawić do smaku solą i pieprzem, zaprawić zupę śmietaną, podawać posypawszy każdą porcję posiekaną natką pietruszki.

Zupy

Węgierska zupa z bażanta

Najnowsze odcinki