Skruszałego, sprawionego bażanta przekroić na pół, nasolić, włożyć do garnka, zalać wodą, by przykryła mięso, zagotować, odszumować, dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach i ziele angielskie, gotować na małym ogniu jak rosół, aż mięso będzie idealnie miękkie. Wyjąć mięso, oddzielić mięso od kości i pokroić w kostkę, wywar przecedzić. Obrane jarzyny pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać masło, dodać jarzyny, zrumienić je. Dodać mąkę, mieszając zrobić lekko rumianą zasmażkę, wlać nieco przestudzonego wywaru, dokładnie rozmieszać, by nie było grudek z mąki, płynną zasmażkę wlać do garnka z resztą wywaru, dodać mięso, zagotować, trzymać na małym ogniu, aż jarzyny zmiękną, doprawić do smaku solą i pieprzem, zaprawić zupę śmietaną, podawać posypawszy każdą porcję posiekaną natką pietruszki.