Skip to main content

Salsa piemontese di nociole (piemoncki sos z orzechów laskowych i kakao)

(Włochy)

Składniki:

  • 500 g makaronu tagliatelle (najlepiej świeżego jajecznego)
  • parmezan do posypania
  • Sos:
  • 150 g orzechów laskowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 100 g świeżo startego parmezanu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 kieliszek brandy
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól
img

Przygotowanie

Obrane ze skórki orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, przełożyć do miski.

Posiekać drobno czosnek, dodać razem z pozostałymi składnikami do orzechów. Całość bardzo dokładnie zmiksować.

Ugotowany, gorący makaron, najlepiej cienkie piemonckie wstążki tajarin (tagliatelle) wymieszać w misce razem z sosem i przełożyć na talerz, natychmiast podawać,  posypawszy każdą porcję pozostałym startym parmezanem.

Potrawy z ryżu i makaronu

Salsa piemontese di nociole (piemoncki sos z orzechów laskowych i kakao)

(Włochy)

Najnowsze odcinki